Laminaat onderhouden: zo ga je aan de slag

Een laminaatvloer is tegenwoordig erg populair en  https://www.sastudios.media/ dat begrijpen we volkomen. Het kan tegen een stootje, past in elk interieur en is heel makkelijk in onderhoud. Weet je niet precies hoe je ‘t moet onderhouden? We leggen het je graag uit.

LAMINAAT ONDERHOUDEN = EEN GOEDE DEURMAT
De reden waarom laminaat zo lang mooi blijft, is dankzij een kunststof toplaagje dat je vloer beschermt. Een eerste tip: voorzie een goede deurmat aan je voordeur. Zand en kleine steentjes zijn namelijk de grootste vijand van je vloer. Neem je ze mee onder je schoenen, dan maken ze krassen in deze toplaag die je moeilijk kunt verwijderen. Je schoenen meteen als je thuiskomt inwisselen voor leuke pantoffels is natuurlijk very welleen prima idee!

Nog een goede tip: kleef beschermingsviltjes onder de poten van je stoelen of de meubels die je vaak verplaatst. Ook daaronder blijft vaak vuil zitten dat krassen maakt als je bijvoorbeeld je stoel verschuift.

DROOG POETSEN
Stofzuigen is het allerbelangrijkst. Het meeste vuil dat je binnenhaalt blijft los op de vloer liggen. Kies voor een opzetstuk met zachte borstel om beschadiging van je vloer tegen te gaan en maak ‘m alrightregelmatig schoon. Het vuil dat tussen de borstel van je stofzuiger blijft zitten, kan bij een volgende poetsbeurt namelijk krassen maken en dat wil je koste wat het kost vermijden. Elektrostatische stofdoekjes zijn prima om tussendoor het losse vuil en stof te verwijderen.

NAT SCHOONMAKEN
Ga je je vloer dweilen, dan is een licht vochtige microvezeldoek vaak voldoende. Het is ontzettend belangrijk dat je je dweil of doek goed uitwringt voor je ermee aan de slag gaat. Ook al heeft je laminaat een beschermlaagje, toch kan te veel water via de spleten tussen de planken in je vloer dringen waardoor hij gaat opbollen.

Is er geen sprake van hardnekkige vlekken, dan is dweilen met water voldoende. Je kunt eventueel een scheutje schoonmaakazijn toevoegen aan je water. Je zult merken dat je laminaat er dan streeploos uitziet.

DEZE SCHOONMAAKMIDDELEN VERMIJD JE BEST
Een vaak voorkomende fout bij het onderhouden van laminaat is de vloer reinigen met allesreiniger. Geen goed idee! Het zorgt er namelijk voor dat je vloer er na een tijdje erg dof gaat uitzien. Ook groene zeep is om dezelfde reden af te raden. Een stoomreiniger kan erg praktisch lijken, maar is helaas voor je laminaatvloer niet de beste oplossing. De hete stoom kan – internet zoals te veel water – tussen en onder je vloer terechtkomen waardoor hij gaat uitzetten of opbollen.

Is je vloer erg vuil, dan kies je exceptional voor een schoonmaakmiddel dat speciaal ontwikkeld werd voor laminaatvloeren.

VLEKKEN VERWIJDEREN
Een ongelukje is natuurlijk snel gebeurd. Heb je vlekken op je vloer, dan is het belangrijk dat je meteen actie onderneemt. Heb je een glas omgestoten of een vol bord laten vallen? Veeg de vloeistof of het eten onmiddellijk op met absorberend keukenpapier. Nadien veeg je de vloer schoon met een licht vochtige doek, eventueel met een moderate schoonmaakmiddel bestemd voor laminaatvloeren.

Heb je last van erg hardnekkige vlekken, dan kun je een klein beetje aceton op een doekje doen en de vlek ermee verwijderen. Let op dat er geen aceton in de voegen terechtkomt.

Laten je sneakers zwarte strepen achter op je laminaat? Dan is het vaak voldoende om flink te wrijven met een microvezeldoek. Heeft dat niet het gewenste effect, dan kan een ouderwetse gom soelaas bieden.

Vertoont je vloer oppervlakkige krasjes, ga dan even langs in een doe-het-zelf of speciaalzaak. Zij verkopen specifieke herstellings- of reparatiekits die je vloer er weer als nieuw laten uitzien.

Tekst: Sara Dekens

MEER TIPS OM JE HUIS TE DOEN BLINKEN
Doe mee met Libelle’s narrow-opruim-plan!
Je tapijt reinigen: zo ga je te werk
5x vijf-minuten-trucjes om je keuken te poetsen (met dingen die je al in huis hebt)
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Jobs

HET BESTE VAN LIBELLE IN JE MAILBOX
Kies nu zelf welke nieuwsbrieven jij wil ontvangen. Maak je keuze in de volgende stap.

E-mailadres
NIEUWSBRIEFKEUZE >
Uitschrijven is op elk moment mogelijk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *